Zahrada

Jak zaštipovat okurky: jak mít největší úrodu v roce 2024

Jak zaštipovat okurky: jak mít největší úrodu v roce 2024

V létě neznáme snad nic lepšího než osvěžující šťavnatá okurka a co teprve pak ty, které jsou vypěstovány doma. Okurky jsou tradiční zeleninou, která je ve velkém pěstována i začínajícími zahradníky. Jak se o rostlinu starat, a hlavně jak ji správně zaštipovat, vám dnes prozradíme.

  • Kdy zaštipovat okurky?
  • Jak často zaštipovat okurky?
  • Vždy zastřihujte ostrými nůžkami
  • Jaké části okurkové rostliny lze odštípnout?
  • Jak rostlinu opečovávat po očištění?

Kdy zaštipovat okurky?

První zaštipování rostliny okurku by mělo proběhnout při výšce 30–60 cm, což trvá přibližně 3-5 týdnů dle podmínek, které rostlina pro růst má.

Jak často zaštipovat okurky?

Po prvním zaštipování opakujte proces každý nebo každý druhý týden. Pravidelným zaštipováním okurkům umožníte posílení, což zvětší vaši úrodu.

Vždy zastřihujte ostrými nůžkami

Aby byl řez co nejčistší a rostlina neměla problém se „zacelením“ rány, vždy zaštipujte okurky pomocí ostrých zahradnických nůžek, které byly předem očištěny.

Jaké části okurkové rostliny lze odštípnout?

V zásadě platí, že lze odštípnout všechny výhonky, které vyrůstají z hlavního nejsilnějšího stonku rostliny. Tento nejsilnější stonek je pro další růst a dozrávání plodů nejdůležitější, a proto by do něj nemělo být nijak stříháno.

Odstřihujte tedy všechny přebytečné výhonky, které jsou mimo hlavní stonek a které neobsahují květy. Právě z květu pak roste plod – okurek. Nezapomínejte ani na zaštipování uschlých nebo zavadlých listů.

Za zaštipování lze označit i samotný sběr okurků. Je tedy po dozrání potřeba okurky postupně odebírat, aby mohly dorůstat další plody okurků. Pokud okurky necháte přerůst, pak nebudou tak chutné a mohou zhořknout.

Jak rostlinu opečovávat po očištění?

Po zaštipování je potřeba okurky dobře zalít, aby měly stálou vlhkost. Nezapomínejte okurky také čas od času pohnojit a postříkat proti škůdcům a plísním.